
30-06-2025 12:09

This tiny, rather "rough" erumpent asco was found

30-06-2025 16:56
Lydia KoelmansPlease can anyone tell me the species name of the

30-06-2025 14:45

This is a quite common species on Nothofagus wood

30-06-2025 06:57
Ethan CrensonHi all, Another find by a friend yesterday in Bro

25-06-2025 16:56
Philippe PELLICIERBonjour, pensez-vous que S. ceijpii soit le nom co

29-06-2025 18:11
Ethan CrensonHello all, A friend found this disco yesterday in

28-06-2025 16:00
Hello.A tiny fungus shaped like globose black grai

27-06-2025 14:09
Åge OterhalsI found this pyrenomycetous fungi in mountain area

another peziza-rookie question:
today I collected a quite large Peziza on wood chips. Very pale and with a short stalk.
The remarkable feature were extremely moniliforme paraphyses that lead me to Peziza varia.
But shouldn't this species show IKI+ asci? My test was negative.
Best regards
Martin
C'est la deuxième récolte de P. varia pour laquelle on indique une réaction négative des asques au réactif de MZ. Il s'agit d'une anomalie. Pour ce qui me concerne, j'ai trouvé à plusieurs reprises une réaction négative des asques chez P. vesiculosa. On notera encore que la réaction est souvent négative ou seulement légèrement bleue chez P. subisabellina et chez P. pseudoantracina Donadini (= Marcelleina pseudoanthracina (Donadini) Kristiansen & J. Moravec) (2)
A noter que P. cerea Sowerby, P. micropus Pers.: Fr. avec P. varia (Hedw.) Fr. (1)
1 HANSEN & al. (2002) Phylogenetic diversity in the core group of Peziza inferred fron sequenses end morphology.- Mycol. Res. 106 (8):
2 DOUGOUD, R., (2002) Contribution à la connaissance de quelques Discomycètes operculés rares ou méconnus. - Fungi non Delineati Pars XVIII: 25.
Cordialement
René

Thank you very much for this comment and reading suggestions!
While studying Hansen et al. 2002 I got the feeling that I did put my hand in a "hornet's nest" again...
Sorry, your contribution of 2002 I do not have.
In the attachment a macro of the fruitbody growing on a Picea branchlet.
Best regards,
Martin